ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Нови технологии и иновации категории:

Информация от секцията "Нови технологии и иновации", категория Слънце

Кристално прозрачни слънчеви панели превръщат всеки телефон в соларен генератор

Днешните смартфони са доминирани от своите екрани – затова е добра новина, че изследователитеса изобретили нов тип 100% прозрачен соларен панел, който може да превърне дисплеи, прозорци и други прозрачни повърхности в генератори на чиста енергия. „Vice Motherboard“ съобщава, че Държавният университет в Мичиган е изготвил кристално прозрачен соларен концентратор, който може да бъде интегриран в каквато и да е гладка повърхност – от прозореца на къщата до екрана на смартфона– за да събира енергия, това да пречи на изгледа.

2014-08-26

Многослойни соларни клетки постигат над 50% ефективност

Изследователите навсякъде работятздраво за изработването на по-добри слънчеви клетки: такива с по-висока изходна мощност, които могат да се прикрепват към всякаква повърхност, такива, които се охлаждат или самопочистват и т.н.

2014-08-19

Адаптивен материал може да намали соларните разходи наполовина

Нов материал, съчетан с евтина система за проследяване, може да осъществи обещанието за евтина концентрирана слънчева енергия.

2014-08-12

Тънка соларна клетка достигна 21% ефективност

Тънкослойна соларна клетка на First Solar постига рекордна ефективност на преобразуването на светлината в електричество. В развойния център на фирмата в Охайо, САЩ е измерена ефективност от 21% на фотоволтаичната (PV) клетка.

2014-08-08

Нов рекорд в соларните системи: роувърът на Марс измина 40 километра

„Дълголетният“ роувър на Марс на име „Опортюнити“ счупи нов рекорд този уикенд. В допълнение към своите 10,5 години дейност на Марс, марсоходът вече държи и рекорда за пробег извън Земята.

2014-07-30

Графитена гъба преобразува слънчевата енергия в пара

Изследователи от Катедрата по машиностроене при Технологичния институт в Масачузетс са разработили проста графитена „гъба“, която просмуква вода и я се загрява с помощта на слънчевите лъчи.

2014-07-29

Високоефективни соларни панели

За няколко десетилетия ефективността на соларните клетки остава термодинамично ограничена. Все пак, новите подходи за управление на светлината, които систематично намаляват термодинамичните загуби, ще дадат възможност за високи ефективности, които преди са се считали за невъзможни.

2014-07-17

Як робот от Саудитска Арабия почиства прашните слънчеви панели без вода

Пустините са слънчеви, така че те са идеални за добив слънчева енергия. Но те са и много прашни. А това е проблем – по очевидни причини. Собствениците на соларни паркове на такива места се нуждаят от метод за почистване на панелите, така че да поддържат оптимални условия, в противен случай губят около 0,4-0,8% на ефективността на ден и до 60% след пясъчни бури.

2014-07-14

Соларни пейки в Бостън ще зареждат мобилни устройства

Управата на Бостън обяви плановете си да поставииз града пейки, захранвани със слънчева енергия, които ще дадат възможност на гражданите да зареждат телефоните си, докато си почиват. Наречени „Soofa“, пейките са разработени от „Charging Environments“ – фирма, отделила се от MIT Media Lab („Soofa“ в превод ще да е нещо като “Диииван”).

2014-07-09

Соларни клетки надскачат 25% в ефективността на преобразуване на светлината

Нов дизайн на соларни клетки на силиконова основа доведе до „счупването“ на рекордите при ефективността на фотоволтаичните клетки- при това не от една, а от три компании.

2014-06-20

Слънчеви клетки във вид на боя могат да направят възобновяемата енергия по-достъпна

Изследователи от университета на Торонто са направили пробив, който може да доведе до появата на по-евтини и по-гъвкави слънчеви клетки, които биха могли да се използват от милиони хора по целия свят. Екипът е разработил наночастици, наречени колоидни квантови точки, които не губят своите електрони, когато бъдат изложени на въздух.

2014-06-19

Многослойна слънчева клетка поглъща целия спектър на светлината

Инженери от Университета на Илинойс в Урбана – Шампейн са разработили нов тип слънчева клетка, която използва множество свързани компоненти вместо единични подклетки с цел да поеман пълния спектър на светлината. Панелите са в състояние да уловят различните дължини на вълната на светлина, така че могат да постигнат ефективност на преобразуване на енергията от 44% – в сравнение с около 29% при стандартни панели.

2014-06-05

Фотоволтаични пътища и магистрали? Технологията е готова

Преди осем години Скот и Джули Брушоу представиха за първи път визията си за подмяна на асфалта по пътищата и паркингите със соларни панели за събиране на енергия – панели достатъчно силни и здрави, за да издържат на тежкотоварния трафика на множество превозни средства. След много експерименти и борба за финансиране двойката и тяхната компания Solar Roadways представиха първия си прототипен паркинг от шестоъгълни соларни панели!

2014-04-30

Предишна Следваща
 

Електронен каталог на фирми

Фирмения каталог представлява електронна база данни за търсене по предварително избран критерии.

Още ...

Интерактивна карта на реализираните проекти

Интерактивна онлайн карта на реализираните инвестиционни проекти от членовете на КВЕИ и партньори на организацията.

Още ...

on-line каталог и магазин за продукти и услуги

Обширен онлайн каталог и магазин за продукти, цялостни решения и услуги в сферата на ЕЕ и ВЕИ.

Още ...